kozadattar.hu


Magyarország.hu - Kormányzati portál


www.aldozatsegites.hu
Zöldfa úti komplex-telep program
www.resource-ce.eu


Hirdetési feltételek
Lelkisegély szolgálat 25 éves kortól
Lelkisegély szolgálat 45 éven felülieknek
TÁJÉKOZTATÓ az alapvető jogok biztosához fordulás lehetőségéről és feltételeiről
www.allamkincstar.gov.hu
www.gvh.hu
www.nedoljonbe.hu

Turista információk

TOURINFORM Nógrád Megyei és Salgótarjáni Iroda
3100 Salgótarján, Fő tér 5.
Tel./fax: (32) 512-316


Nógrád Megyei Közművelődési és Turisztikai Intézet
3100 Salgótarján, Ruhagyári út 9.
Tel.: (32) 432-101, fax: (32) 432-099


KARANCS EGYLET TURISZTIKAI TÁRSASÁG
Képviselője: Veres Mihály
Szervezet címe: 3100 Salgótarján, Arany J. út 2.


Célkitűzése a szabadidő hasznos eltöltésének segítése, szervezése. Ennek érdekében túrákat, táborozásokat, utazásokat, üdüléseket, tanfolyamokat szerveznek. A társaság közreműködik a természetvédelmi feladatok ellátásában is. A szervezet összejöveteleit alkalomszerűen, elsősorban túrákon tartja. A társaság régi természetjárókból, tájékozódási futókból, fotósokból, rádióamatőrökből áll. 


Alapítás éve: 1995.


KARANCS-MEDVES TERMÉSZETVÉDELMI ALAPÍTVÁNY
Képviselője: Drexler Szilárd
Szervezet címe: 3109 Salgótarján Medvesi út 9.


Az alapítvány az alapító okiratában megfogalmazott céloknak megfelelően a természeti értékek megőrzésével kapcsolatos programokat hajtott és hajt végre. Kiemelést érdemel a salgói vár rekonstrukciós munkáihoz szükséges kiviteli tervek elkészítése. A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetben található Kis-Salgói, Magyarbányai tanösvények teljes felújítását, és Szilváskőn új geológiai bemutató-útvonal kiépítését 1996-ban és 1997-ben az alapítvány végezte. Elkészítették a magyar Karancs-Medves és a szlovák Cerová vrehovina Tájvédelmi Körzet természeti értékeit együttesen megjelenítő három nyelvű térkép kiadványt. Az oktatás céljait szolgálja az alapítvány által támogatott további kiadványok megjelenése, mint például a Kakukk-megfigyelések a Zagyva forrásvidékén, vagy a Salgótarján és környéke túrakalauzának kiadása. Pályázati forrásból elkészítették a két vár közötti tanösvény tervét, amelynek kivitelezésére irányuló pályázat elbírálásra vár.


Alapítás éve: 1992


MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET NÓGRÁD MEGYEI CSOPORTJA
Képviselője: Drexler Szilárd
Szervezet címe: 3109 Salgótarján Medvesi út 9.


A csoport Nógrád megye legnagyobb és egyik leghatékonyabb természetvédelmi szervezete. Célja a megye természeti értékeinek feltárása és védelme, a természetvédelem társadalmi bázisának növelése, a környezeti tudatosság növelése, szemléletformálása. A szervezet kezdeményezésére és eredményei alapján került előtérbe napjainkban az Ipoly hazai felső szakaszán a védelem fontossága. Folyamatosan végzik uhu, fehér gólya, haris és füles kuvik felmérésüket. 1998-ban a megye 42 településének határában mérték fel a természeti értékeket. Tagjaik javaslatot tettek több értékes terület, többek között az ipolyszögei Égerláp, a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet, a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet védelmére. A kiemelten közhasznú egyesület helyi csoportja környezeti és természetvédelmi tanácsadó irodát működtet, évente több terepgyakorlatot szervez pedagógusoknak, diákoknak.


Alapítás éve: 1975


NÓGRÁD MEGYEI TERMÉSZETBARÁT SZÖVETSÉG
Képviselője: Gubola István
Szervezet címe: 3100 Salgótarján, Ruhagyári út 9.


A szervezet a Magyar Természetbarát Szövetség tagjaként Nógrád megye képviseletét látja el. A megye turistaegyesületeinek képviselői által megválasztott vezetőség irányítja tevékenységét, amelynek középpontjában a megye természetjáró feltételeinek biztosítása, javítása áll. A megye területét 800 km hosszú jelzett turistaút hálózza be, amelynek karbantartása jelentős feladat a szövetség számára. Évek óta működik sikerrel "Nógrádi vártúrák", a "Karancs-Medves csúcsai", és a "Nógrád megye Természetjárója" túramozgalmuk. Több olyan kiadványt, túrakalauzt szerkesztettek, lektoráltak, amely a megye természeti szépségeit mutatja be.


SALGÓTARJÁNI KOHÁSZ TERMÉSZETBARÁT KLUB
Képviselője: Petróczy András
Szervezet címe: 3100 Salgótarján Salgó út 46.


A Kohász Természetbarát Club 1992-ben, 50 taggal alakult. Taglétszáma évenként változó, általában a nyugdíjas korosztályhoz tartoznak, jelenleg több mint száz természetbarát taggal rendelkeznek. Céljuk a természetjárással kapcsolatos feladatok népszerűsítése, a turista útvonalak festése, karbantartása. A tagok éves program alapján dolgoznak, minden héten találkoznak, és együtt járják a környék tájait. Rendeznek több napos túrákat, a tagok igényei szerint főleg fürdőhelyekre. Támogatják a Megyei Természetbarát Szövetség munkáját, rendezvényeiken aktívan részt vesznek. A tagok munkáját 5 tagú vezetőség segíti, irányítja.


Alapítás éve: 1992


SALGÓTARJÁNI PETŐFI SE TERMÉSZETJÁRÓ SZAKOSZTÁLY
Képviselője: Fazekas Melinda
Szervezet címe: 3100 Salgótarján Rákóczi út 36.


A szakosztály a Petőfi SE egyik szakosztálya azok részére, illetve igénye alapján jött létre, akik nem rendszeresen, nem versenyszerűen sportolnak. Egészségük megóvása érdekében, a környezet tágabb és szűkebb (épített, természeti, kulturális) értékeinek megismerése, megszeretése, óvása céljából tevékenykednek.
A szakosztály jelenlegi létszáma 30 fő, minden érdeklődőt szeretettel várnak soraikba. A szakosztály túrái általában egy naposak, de évente néhány alkalommal szerveznek több naposokat is, akár 8-10 napos tájismerkedő utakat.
A szervezet tagja a Megyei Természetbarát Szövetségnek és a Nógrád Megyei Szabadidős Clubok Szövetségének.


Alapítás éve: 1951


SALGÓTARJÁNI TERMÉSZETBARÁT EGYESÜLET
Képviselője: Varga György
Szervezet címe: 3100 Salgótarján Ruhagyári út 9.


Az egyesület 1946-ban a Salgótarjáni Bányász Torna Club szakosztályaként alakult, majd 1989-ben alakult át egyesületté, bejegyezésére 1990-ben került sor. Az 50-60 fős egyesület tagsága döntően nyugdíjasokból áll. Éves munkaterv alapján rendszeresen szerveznek hétvégi túrákat, de évente két-három alkalommal 2-3 napos országjáró túrát is sikerül lebonyolítani. Az egyesület országos hírnévre tett szert azzal, hogy immár több mint másfél évtizede szervezi a szlovákiai Magas-Tátrában sátortáborát, ahol évente az ország minden részéből természetbarátok százai szereznek feledhetetlen élményeket.
Az egyesület rendszeresen részt vesz a megye turista útvonalainak karbantartásában, képviselői ott vannak a megyei és országos szabadidős és természetbarát rendezvényeken és minden évben szereplői a Heves megyei Lénárd versenynek.
Az elmúlt évtizedekben szoros együttműködést alakítottak ki a losonci természetbarátokkal.


Alapítás éve: 1990


ZÖLD ÚT TERMÉSZETJÁRÓK EGYESÜLETE
Képviselője: Jánosi Mihály
Szervezet címe: 3100 Salgótarjáni Fő tér 5.


Az egyesület Salgótarján és környékét szolgálja nyílt túrával, amelyeken bárki részt vehet korra és nemre való tekintet nélkül. Három fajta túraajánlattal állnak minden természetjárás iránt érdeklődő rendelkezésére, akik szeretik a természetben való tartózkodást, a természetet, és egészségesebben szeretnék eltölteni a hétvégének egy-egy napját. Minden kezdő számára a családi túrák javasoltak, mivel ez a forma kirándulás jellegű. A rövidtúrák 10-15 km közöttiek, de még különösebb felkészülést nem igényelnek. A hosszú túrákra, amelyek 15 km távolság felett vannak, azonban már fel kell készülni. Ezeken a túrákon gyalog ismerkednek meg a megye, az ország esetenként szomszédos országok természeti szépségeivel, látnivalóival, értékeivel. A közhasznú egyesület eddig kb. 28 km turistaút megtisztítását végezte el, és e szakaszokon minden alkalommal újrafestik a turistajelzéseket is.
Kövess minket Facebook-on
Online Ügyeletfigyelő Rendszer
Tourinform Iroda Salgótarján


Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft.
Tarjáni Gyermektábor
Bányászati Kiállítóhely Salgótarján
Zenthe Ferenc Színház


SINIA Bútorgyártó Kft.
Salgó Raktártechnika Kft.


Salgótarján Kártya