kozadattar.hu


Magyarország.hu - Kormányzati portál


www.aldozatsegites.hu
Zöldfa úti komplex-telep program
www.resource-ce.eu


Hirdetési feltételek
Lelkisegély szolgálat 25 éves kortól
Lelkisegély szolgálat 45 éven felülieknek
TÁJÉKOZTATÓ az alapvető jogok biztosához fordulás lehetőségéről és feltételeiről
www.allamkincstar.gov.hu
www.gvh.hu
www.nedoljonbe.hu

3. Megelőzés, védekezés


Térségünkben a vaddisznó nagyon elszaporodott, ezért egyre gyakrabban fordul elő, hogy megjelennek az erdőhöz közeli utcákon, kertekben. Családi közösségekben, kondákban jár, és ha táplálékban bőséges helyre bukkannak, szinte mindig nagy csapatba verődnek össze. Gyengén látnak, viszont a hallásuk, és főleg a szaglásuk kiváló. Mindenevők, a makkon, gyümölcsökön kívül megeszik a férgeket, rágcsálókat, de még az elhullott állatok tetemét és a háztartási hulladékot is.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a vaddisznó ne jöjjön be a kertbe?
  • Szeretik a búvóhelyben gazdag bozótos területeket. Ezért fontos a használatlan telkek karban tartása kaszálással, mivel a fűvel, bokrokkal, gyomnövényekkel benőtt területre szívesen beköltöznek.
  • Fontos, hogy nem szabad etetni az állatokat, és sosem szabad kiszórni sem a konyhai, sem pedig a kerti hulladékot, mert így a vaddisznóknak sem olyan könnyű élelmet találniuk.
  • A kereskedelemben kaphatók különböző vadriasztó szerek, granulátum és permetezhető kivitelben is. Ezek akár 6-7 hétig is képesek elriasztani az állatokat. Ajánlatos kétféle készítményt felváltva alkalmazni.
  • Hatásos lehet a nejlonharisnyába tett emberi haj, amit kitehetünk a kertnek azon pontjaira, ahol a disznók bejönnek. Az emberi haj számukra elviselhetetlenül büdös, hatását azzal tudjuk fokozni, hogy alkalmanként vízzel permetezzük be, azonban hasonlóan a többi riasztó szerhez, előbb-utóbb ezt is megszokják az állatok.
  • A károk megelőzése érdekében a leghatékonyabb módszer a megfelelő, vadbiztos kerítés kiépítése. Erre legalkalmasabbak a vadfajok távol tartására gyártott vadhálók (Tarján Acél kft.). Ilyen esetben az a lényeg, hogy a disznók ne bírjanak a kerítés alatt bejutni (pl. földbe süllyesztés).

Milyen feladata van a lakosságnak a lakott területen előforduló vaddisznók visszaszorítása érdekében?

  • Az ingatlanokat határoló kerítések vadbiztossá tétele
  • Az elhanyagol telkeken lévő bozótosok felszámolása, gazdátlan területek rendbetétele
  • Az etetési tevékenység megszüntetése
  • A kerti hulladék szakszerű kezeléseKövess minket Facebook-on
Online Ügyeletfigyelő Rendszer
Tourinform Iroda Salgótarján


Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft.
Tarjáni Gyermektábor
Bányászati Kiállítóhely Salgótarján
Zenthe Ferenc Színház


SINIA Bútorgyártó Kft.
Salgó Raktártechnika Kft.


Salgótarján Kártya